Continguts
Introducció
Passem fins a un 90% del nostre temps en espais interiors, ja sigui a casa, a la feina o en llocs d’oci. Per tant, la qualitat de l’aire que respirem en aquests entorns és fonamental per a la nostra salut i benestar.
A TISE Enginyeria, ens especialitzem en el desenvolupament d’espais biocompatibles, és a dir, edificis que estan dissenyats i construïts per promoure la salut i el benestar dels seus ocupants.
En aquest bloc, explorarem les 7 claus per a un edifici saludable, centrant-nos en la qualitat de l’aire interior i en com podem crear espais que afavoreixin la salut i la qualitat de vida de les persones.
1. Benestar tèrmic
El benestar tèrmic es refereix a la sensació de confort que experimentem en un espai interior. Per aconseguir-ho, és important controlar la temperatura, la humitat i la velocitat de l’aire.
La temperatura ideal per al confort tèrmic es troba entre 21°C i 25°C a l’hivern i entre 23°C i 26°C a l’estiu.
La humitat relativa ideal es troba entre el 40% i el 60%. Una humitat excessiva pot afavorir la proliferació de motlle i bacteris, mentre que una humitat molt baixa pot assecar les mucoses.
La velocitat de l’aire ha de ser baixa, inferior a 0,25 m/s a l’hivern i 0,50 m/s a l’estiu. Un corrent d’aire excessiu pot generar incomoditat.
2. Qualitat de l'aire
La qualitat de l’aire interior es veu afectada per diversos factors, com la presència de contaminants químics, biològics i físics.
Aquests contaminants poden provenir de materials de construcció, mobles, productes de neteja, pintures i emissions de combustió. Alguns dels contaminants químics més comuns són el formaldehid, el benzè i el monòxid de carboni.
Aquests contaminants inclouen bacteris, fongs, virus i àcars de la pols. Poden provenir de l’activitat humana, la presència de mascotes o la humitat excessiva.
Aquests contaminants inclouen partícules en suspensió, com pols, pol·len i fum.
3. Productes saludables
És important triar materials de construcció, mobles i productes de neteja que siguin el més saludables possible.
Han de ser de baixa emissió de compostos orgànics volàtils (COV).
Han d’estar fabricats amb materials naturals i lliures de formaldehid.
Han de ser biodegradables i no tòxics.
4. Protecció davant el soroll
El soroll excessiu pot tenir un impacte negatiu en la nostra salut, provocant estrès, ansietat i fins i tot problemes auditius. Per mitigar el soroll en espais interiors es deu considerar:
És important que els edificis tinguin un bon aïllament acústic per evitar el soroll exterior i el soroll entre diferents espais interiors.
La utilització de materials absorbents en parets, sostres i sòls pot ajudar a reduir el soroll reverberant.
El disseny dels espais interiors també pot contribuir a la reducció del soroll.
5. Il·lumicació
Una il·luminació adequada és important per a la nostra salut visual i el nostre benestar.
És recomanable aprofitar al màxim la llum natural, ja que afavoreix la regulació del cicle circadià i millora l’estat d’ànim.
Quan la llum natural no és suficient, s’han d’implementar sistemes d’il·luminació artificial que proporcionin una llum uniforme i de qualitat, evitant zones amb ombres o enlluernaments. Es recomana utilitzar làmpades de baix consum energètic.
És important poder controlar la quantitat de llum que arriba a cada espai. Això es pot aconseguir mitjançant interruptors regulables o sensors d’ocupació que encenen o apaguen les llums automàticament segons sigui necessari.
6. Accessibilitat
Els edificis han de ser accessibles per a totes les persones, independentment de la seva edat, condició física o discapacitat.
Els edificis han de tenir rampes i ascensors per facilitar l’accés a persones amb mobilitat reduïda.
Els banys han d’estar adaptats per a persones amb discapacitat.
Les portes i passadissos han de tenir una amplada suficient per a persones amb mobilitat reduïda.
7. Qualitat de l'aigua
L’aigua que consumim i utilitzem en els edificis ha de ser de bona qualitat per a la salut.
L’aigua de l’aixeta ha de ser filtrada per eliminar impureses i contaminants.
És important realitzar un manteniment regular de les instal·lacions d’aigua per evitar la proliferació de bacteris.
És important utilitzar l’aigua de manera responsable per evitar el malbaratament.
Conclusió
Crear edificis saludables és una inversió en el futur. En aplicar les 7 claus que hem descrit en aquest article, podem crear espais biocompatibles que afavoreixin la salut, el benestar i la qualitat de vida de les persones que els ocupen.
Si vols obtenir més informació sobre els nostres serveis d’enginyeria enfocats en el desenvolupament d’edificis saludables, no dubtis en contactar-nos.